Penedès Marítim TV

divendres, 6 de setembre del 2013

Un total de 1.375 alumnes inicien el curs escolar el proper 12 de setembre

Les llars d’infants arrenquen amb 152 alumnes, un 19% menys del total de places (188)

A poc més d’una setmana per l’inici del curs escolar 2013-2014, la regidora d’Ensenyament Maria Lluïsa Romero va repassar en roda de premsa l’actualitat sobre la comunitat educativa local, destacant que en educació infantil començaran 152 alumnes i en infantil de segon cicle i primària 1.375 alumnes.

Romero va destacar el fet que aquest curs s’iniciarà amb total normalitat i amb un descens d’un centenar d’alumnes respecte a l’any passat. La regidora també va repassar les línies d’ajuts que el Consistori ofereix a les famílies per afrontar les despeses derivades de l’escolarització dels infants i va anunciar alguns projectes que la seva regidoria té sobre la taula per aquest curs escolar, com l’inici de la socialització dels llibres de text en algun curs d’alguna de les escoles del municipi.

Descens de matrícules a les llars d’infants
On és més palès el descens d’alumnat és en les matriculacions d’ensenyament infantil (0 a 3 anys). Enguany s’ha passat de la gairebé plena ocupació (188 places) a les 152 places, que ha suposat el tancament d’una aula de P2 a la llar d’infants La Draga. Maria Lluïsa Romero va lamentar aquesta reducció de més del 19%, fet que va relacionar directament amb la crisi econòmica i el fet que “alguns pares han perdut la seva feina i opten per no portar els infants a la llar”.

El 4 de setembre es van iniciar les classes a les dues llar d’infants sense cap incident, després que els operaris del Servei Municipal d’Obres hagin aprofitat aquest mes d’agost per completar les petites tasques pendents de la substitució del paviment realitzat el passat Nadal, després de la inundació de la tardor.

Una de les novetats en les que treballa la regidoria per aquest curs escolar és l’ampliació de l’acollida matinal, que es podrà fer també a partir de les 7h. Amb les noves tarifes del servei, aprovades el passat més d’abril, cada hora de permanència, tant de matí com de tarda, té un cost de 3,50€, si es fa de forma esporàdica (el curs passat 2,76€), o de 26,77€ mensuals si es fa de forma fixe (no s’ha incrementat). En quant als preus del servei de menjador, s’ha incrementat el cost de l’ús mensual inferior a 10 dies, passant de 7,42€ a 9€/dia, i es manté el preu de més de 10 dies (6€/dia). Les famílies d’alumnes de P0 hauran d’abonar una matrícula de 191€ i 10 mensualitat del mateix import, mentre que a P1 i P2 el cost serà de 170€ de matrícula i per les 10 mensualitats del servei, que s’allargarà fins a finals de juliol del 2014.

En total, les dues llars d’infants tenen els alumnes distribuïts de la següent manera:

Llar d’infants la Draga
  • P0                    8 infants
  • P0-P1               6 infants
  • P1A                 12 infants
  • P1B                 13 infants
  • P1C                 12 infants
  • P2A                 19 infants
  • P2B                 19 infants
  • P2C                 20 infants

Llar d’infants l’Estel
  • P1                  11 infants
  • P1-P2              14 infants
  • P2                  18 infants

Les escoles obriran al 95% de capacitat
Pel que fa a l’ensenyament infantil de segon cicle (P3 a P5) i el primari de (1r a 6è), les escoles de Cubelles obriran portes el proper 12 de setembre gairebé al 95% d’ocupació. On hi hagut una major variació de matriculacions és a l’escola Vora del Mar, on han entrat 50 alumnes a P3 que substitueixen els alumnes que han deixat el centre enguany en finalitzar els estudis de primària.

Pel que fa als equipaments, enguany el Servei Municipal d’Obres no ha hagut de fer front a cap feina de gran envergadura pel bon estat de les instal·lacions. Les tasques han consistit, bàsicament, a petites feines de pintura, fusteria i obres.

Les dades de distribució de l’alumnat per cursos i centres és la següent:

Escola Josep Andreu Charlie Rivel
Quadre Charlie Rivel 13-14

Escola Vora del Mar
Quadre Vora del Mar 13-14

Escola Mar i Cel
Quadre Mar i Cel 13-14

Ajuts socials
Un dels aspectes en què va incidir més la regidora d’Ensenyament, que alhora també ho és de Benestar Social, és en la línia d’ajuts oberts des del Consistori per ajudar econòmicament a les famílies en la tornada a l’escola. Així va fer referència als ajuts municipals en l’adquisició de llibres de text i material escolar, en l’ensenyament infantil de segon cicle i primari, i els ajuts pel menjador i la reducció de la quota mensual a les llars d’infants.

Dintre de la línia d’ajudes a les famílies en les que treballa la regidoria, Maria Lluïsa Romero va destacar el projecte de socialització dels llibres de text. “La intenció és començar per algun curs concret i anar ampliant-ho a la resta”, va explicar la regidora. La idea és que el Consistori adquireixi els llibres que són cedits a les famílies i, en acabar el curs, es tornen perquè els puguin reutilitzar els alumnes del curs següent. “Això requereix que les escoles mantinguin el llibres durant diversos cursos”, explica Romero qui creu que aquesta ja és una pràctica habitual de forma informal entre les famílies.

Tot i ser l’aposta més important de la regidoria, Romero va referir-se a altres projectes en els que es treballa o que es mantenen. Per exemple, el proper 14 d’octubre arrenca novament el curs de preparació per a la prova accés als cicles formatius de grau mitjà, que enguany es realitzarà íntegrament a l’institut Cubelles. També es manté l’aposta pels cursos de català de nivell bàsic, en col·laboració amb el Consorci de Normalització Lingüística, i es vol posar en marxa el projecte Patis Oberts. Es tracta d’obrir a la ciutadania els espais esportius de les escoles fora de l’horari lectiu.

La regidoria d’Ensenyament va destacar la gran acollida que ha tingut el programa de reforç escolar el mes de juliol dirigit als alumnes de 6é que han de passar a l’institut i no tenen assolides les competències bàsiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada